Polkuja työelämään ja vahvistusta unelmille

Saara ja Oskar ovat saaneet TEAK-kuntoutuksesta käytännön tukea työllistymiseen ja oman suunnan löytämiseen

Raudasmäen TEAK on vuoden 2021 alusta lähtien tarjonnut työllistymistä edistävää ammatillista kuntoutusta. Raudasmäen Sosiaalipalvelut Oy ja Raudaskylän Kristillinen Opisto toimivat yhdessä Kelan palvelutuottajana.

Kokkolalainen Oskar Bergroth ja haapajärvinen Saara Penttilä aloittivat TEAK-valmennuksessa talvella 2021. Molemmat kertoivat tuolloin mietteistään ja odotuksistaan opiston verkkosivuilla. Voit lukea jutun tästä. 

Oskar oli TEAKin aloittaessaan vastikään valmistunut kokin ammattiin ja toivoi löytävänsä töitä omalta alaltaan. Vuoden varrella hän on saanut konkreettista tukea matkalla työllistymiseen.

– Olen saanut apua ja neuvoja siihen, miten töitä etsitään. Samalla olemme miettineet, millainen keittiö sopii minulle työpaikkana, Oskar kertoo.

Ensimmäinen työkokeilupaikka löytyi opistolta, jonka keittiöllä Oskar työskenteli keväällä kaksi viikkoa. Sen jälkeen hän pääsi työkokeiluun Kokkolaan Hakalahden koululle ja ruotsinkieliseen päiväkotiin. Loppuvuoden ajan Oskari on palkkatyössä seurakunnan keittiöllä.

Oskar kertoo halunneensa kokiksi, sillä ruoanlaittotaidosta on hyötyä muutenkin. Nyt kun oman alan töitä on saanut tehdä, kokemukset ovat olleet hyvät.

Työuran alkumetreillä Oskarin tukena on ollut työhönvalmentaja. Tämä on myös käynyt työpaikalla katsomassa, miten menee. Oman ryhmän kanssa taas on kokoonnuttu säännöllisesti ja käyty läpi tavoitteita ja kuulumisia.

– Alussa tapaamisia oli enemmän, sen jälkeen kaikki ovat olleet työpaikoissa. Yksi kavereista sai vakituisen työn, ja oli mahtavaa kuulla siitä, Oskar iloitsee.

Oskarilla itsellään ei ollut aiempaa kokemusta työnhausta, eikä siten tietoa siihen liittyvistä käytännöistä. Siksi TEAKista saatu oppi on ollut hyödyllistä myös tulevaisuuden kannalta.

– Olen oivaltanut, että pitää vain rohkeasti mennä kysymään ja näyttää oma cv. Jos ei heti onnistu, niin pitää vain jatkaa ja yrittää uudestaan.

Oma suunta löytyi TEAKin avulla

Saara Penttilälle TEAK on avannut polkuja työelämään palaamiseen. Aiemmin Saara on työskennellyt useita vuosia sosiaali- ja terveysalalla, mutta viimeiset seitsemän vuotta hän on ollut poissa työelämästä.

– Minulla oli korkea kynnys lähteä hakemaan uudestaan töitä. Ideoita kyllä oli, mutta tarvitsin tukea ja vahvistusta omille ajatuksilleni, Saara kertoo.

Saara oli kiinnostunut koulunkäynnin ohjaajan työstä ja pääsi tutustumaan siihen työkokeilujen kautta. Ensimmäinen jakso vierähti tutussa ympäristössä Raudaskylän opistolla maahanmuuttajien parissa. Sen jälkeen Saara jatkoi työkokeilua Haapajärvellä alakoulussa ja esikoululaisten kesähoidossa.

Nyt Saaralla on alkanut uusi vaihe. Hän pääsi opiskelemaan Haapaveden opistolle koulunkäynnin aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjausta ja sai oppisopimuspaikan iltapäiväkerhosta. Oma suunta on löytynyt.

– Olen tykännyt tosi paljon lasten parissa työskentelystä. Uskon, että tältä alalta löytyy töitä jatkossakin, ja se tsemppaa myös opiskelemaan, Saara toteaa.

TEAK-valmennuksesta Saara on saanut käytännön apua työkokeilupaikkojen ja opiskelupaikan hakemiseen. Tärkeää on ollut myös ryhmän tarjoama vertaistuki.

– Tämä on ollut minulle huippujuttu, ja olen jo suositellut tätä muillekin. Itse olen oppinut, että kannattaa rohkeasti lähteä omia unelmia päin, uskoa itseensä ja ottaa myös kaikki tarjolla oleva apu vastaan, Saara sanoo.

Lisää TEAK-kuntoutujien tarinoita