Raudasmäen TEAKista konkreettista apua työllistymisen esteradalle

Raudasmäen TEAKissa tehdään työllistymistä edistävää ammatillista kuntoutusta, jossa Raudaskylän Kristillinen Opisto toimii yhdessä Raudasmäen Sosiaalipalvelut Oy:n kanssa palvelutuottajana Kelalle.

Keskeisintä sisältöä TEAKissa ovat työkokeilu ja työhönvalmennus. Valmennukseen osallistuva etsii yhteistuumin työhönvalmentajien kanssa itselleen omaa alaa, suuntaa ja mahdollisia kouluttautumispolkuja. Valmennuksen ideana on antaa asiakkaalle aikaa miettiä sekä tarjota runsaasti vaihtoehtoja ja kokemuksia matkalla työllistymiseen.

TEAK-valmennus on hyvin käytännönläheistä ja konkreettista. Työhönvalmentajat toimivat asiakkaan tukena ja apuna oman työllistymispolun suunnittelussa. Valmennuksen konkreettisuutta kuvaa se, että valmentajat eivät pelkästään auta työkokeilu- tai koulutuspaikkojen etsimisessä, vaan lähtevät tarvittaessa mukaan, kun niihin mennään tutustumaan.

– Työhönvalmentajan keskeinen tehtävä on auttaa asiakas yli työllistymisen kynnyksistä ja esteistä. Aika usein ensimmäinen este eli alkuun pääsy on se kaikkein korkein, kuvailee työhönvalmentaja Mirja Kitinoja.

Työkokeilujen aikana valmentajat jalkautuvat ja tekevät työtään valmennettavan luona työpaikoilla. Työpaikkojen kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä. Työkokeilut eivät maksa yrityksille mitään, ainoastaan ohjaukseen käytetyn ajan ja kokeilu on milloin tahansa mahdollista lopettaa puolin ja toisin. Moni yritys näkeekin työkokeilut mahdollisuutena. Tavoite ja toive on se, että kokeilujakson jälkeen työ voisi jatkua normaalisti työsuhteessa.

Käytännönläheistä tukea

Kokkolalainen Oskar Bergroth on hiljattain valmistunut ammattiin catering-alalta ja hän etsii sopivaa työpaikkaa kotiseudultaan. Oskarin suunnitelmissa oma työmaa voisi löytyä vaikkapa vanhainkodin tai päiväkodin keittiöltä. Ensimmäinen työkokeilupaikka on jo löytynyt Raudaskylän opistolta. Seuraava steppi on Kokkolan suunnilla ja Oskar on jo kartoittanut kotinsa liepeiltä mahdollisia vaihtoehtoja.

– TEAKista on pelkästään hyviä fiiliksiä. Työnhaku jännittää, koska minulla ei vasta työmarkkinoille tulleena ole siitä vielä juurikaan kokemusta. On todella hyvä ja tärkeää, että olen saanut käytännön apua ja tukea, pohtii Oskar.

Haapajärvinen Saara Penttilä on aiemmin ollut kahdeksan vuotta töissä sosiaali- ja terveysalalla, mutta viimeiset seitsemän vuotta poissa työelämästä. Hänellä on monipuolista työkokemusta muun muassa perhekodeista ja vuodeosastoilta. Nyt hän on TEAKissa kartoittamassa vaihtoehtoja työelämään paluulle.

– TEAK on heti alusta asti avannut silmiä. Nyt tuntuu, että vaihtoehtoja on vaikka kuinka paljon. Valmennuksen aloittaminen jännitti, koska olen ollut pitkään poissa työelämästä. Olen kuitenkin viihtynyt aivan älyttömän hyvin. Valmennuksesta saamani tuki on luonut uskoa tulevaisuuteen ja olen jo ehtinyt suositella valmennusta muillekin, kiittää Saara.

Saara haluaa työskennellä ihmisten kanssa ja hyödyntää aiemmasta työkokemuksesta saatuja oppeja. Ensimmäinen työkokeilupaikka löytyi läheltä, eli ohjaajaharjoitteluna opistolla pääasiassa maahanmuuttajaopiskelijoiden parissa.

– Yksi tulevaisuuden vaihtoehdoistani on uuden ammatin opiskelu kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnossa Haapavedellä. Olemme menossa tutustumaan sinne yhdessä valmentajan kanssa, mikä on erittäin hyvä asia – en jää siinäkään yksin. Ehdottomasti oikeassa paikassa olen!

Ymmärrystä ja keskinäistä luottamusta

TEAK-valmennus lähtee liikkeelle tiukalla ja tiiviillä kuuden päivän lähijaksolla. Kaikki Raudasmäen TEAKin ensimmäisen valmennusryhmän valmennettavat korostavat yhteen ääneen pienen ja tiiviin ryhmän antamaan vertaistuen merkitystä. Luottamuksen ilmapiiristä saa rohkeutta ja sosiaaliset taidotkin vertyvät.

– Jos ryhmä kokoontuisi vaikkapa kerran viikossa pariksi tunniksi, varmastikaan ei syntyisi sama luottamus ja lopputulos. Yhteistyö ja oma panostus hyvässä porukassa on tuottanut hedelmää. Kaikilla on tosi kova motivaatio viedä asioita eteenpäin, ylistää työhönvalmentaja Mirja Kitinoja ryhmäänsä.

Nivalalaisen Heli Hukkanen-Uusitalon aiemmat kokemukset kuntoutuksista ovat olleet sellaisia, että hänet on vain ohjattu johonkin ja sen jälkeen jätetty omilleen. Koska henkilökohtaista tukea ei aiemmin ole juuri tarjottu, hieman epäilevin odotuksin hän tuli Raudasmäen TEAKiinkin.

– Todella positiivinen yllätys, tuntui heti kuin olisi tullut toiseen kotiin. Ensifiilis oli, että tästä voi tulla oikeasti jotain, ja ensivaikutelma on ehdottomasti kantanut. Valmentajat ovat oikeasti välittäviä ihmisiä, jotka tekevät työnsä juuri niin kuin pitää. He tukevat ja auttavat minua eteenpäin, eivätkä vain jätä yksin selviytymään. On myös tärkeää, että ryhmäkoko on pieni. Isossa ryhmässä keskinäinen luottamus ei varmasti olisi syntynyt samalla tavalla, korostaa Heli.

Helin ensimmäisessä työkokeilupaikassa tehdään puhelimitse asiakashankintaa. Heli pitää työpaikkaa mielenkiintoisena, mutta haastavana, koska hän itse ei ole kovin positiivisesti suhtautunut puhelinmyyntiin.

– Lähden kuitenkin täysin avoimin mielin kokeilemaan ja jos kaikki menee hyvin, työpaikka on heti luvassa. Toinen mahdollinen urapolku voisi johtaa kehitysvammaisten päivätoimintaan tai ehkä vanhustyöhön. Työkokeilujen kautta aukeaa ja selviää, mitä erilaiset työt vaativat ja minkälaista lisäkoulutusta tarvitaan.

Saara Penttilä

Heli Hukkanen-Uusitalo oli haastattelupäivänä mukana etäyhteydellä. 

Lisää TEAK-kuntoutujien tarinoita