Kuntoutujan kokemuksia – Joni

”Nyt kun TEAK-kuntoutuksen alkamisesta on noin kuukausi, ajattelin kirjata hieman mietteitäni tällaisessa päiväkirja-tyyppisessä muodossa. Ennen kuntoutuksen alkamista olin ollut työttömänä jo useamman vuoden, enkä osannut hahmottaa suuntaa tulevaisuudelleni. Tämä ei johtunut mistään ylitsepääsemättömistä henkisistä vaikeuksista, vaikkakin usko omiin kykyihin oli vuosien kotona istuskelun jälkeen erittäin alhainen. Myös keskivaikean skolioosini aiheuttamat kivut ja fyysiset rajoitteet olivat omiaan luomaan epäuskoa valoisan työelämän mahdollisuudelle.

TEAK-kuntoutusta aiemmin olin ollut TE-toimiston listoilla noin kolme vuotta, työnhakijana eräässä henkilöstöpalvelussa sekä hakenut itse useampaan työpaikkaan. Työpaikoista vastattiin kieltävästi, henkilöstöpalvelusta ei kuulunut mitään ja TE-toimiston kanssa luotiin aktivointisuunnitelmia. Mikään ei edennyt.

Kuntoutukseen lähtiessäni eivät odotukseni olleet kovinkaan korkeat. Taas yksi paikka, jossa todetaan selkäni olevan harmillisen rajoittava tekijä, jossa luvataan etsiä työpaikkaa ja olla minuun yhteyksissä myöhemmin. Kuinka väärässä olinkaan. Ensimmäisen kuntoutuspäiväni jälkeen astelin kotiin innostuneempana kuin moneen vuoteen. Useiden uusien kontaktien ja kohotetun itseluottamuksen lisäksi sain tuona päivänä myös mahdollisen työkokeilupaikan. Ja mikä parasta, vieläpä omalta alaltani: media-alalta. Yhdessä päivässä olin päässyt pidemmälle, kuin kolmena edeltävänä elinvuotenani.

Nyt työkokeilussa hetken aikaa olleena olen onnellisempi, kuin pitkään aikaan. Työtehtäväni ovat mielenkiintoisia ja sopivan haastavia. Vaikkakin koulutuksessani mediatekniikan insinööriksi opin paljon uusia asioita, suuri osa koulutuksen aikana opituista taidoista on todellisissa työtehtävissä epäkäytännöllisiä. Media-ala on erittäin laaja ja sisältää niin useita mahdollisia työtehtäviä, että jokaiseen tehtävään valmisteleminen on mahdotonta. Koulussa tuntuikin hieman siltä kuin minulle olisi kerrottu kaikki autoista, mutta kukaan ei opettanut ajamaan. Työkokeilun osalta tilanne on täysin päinvastainen. Muutaman työpäivän aikana olen oppinut enemmän, kuin yhdelläkään kurssilla. Olen erittäin kiitollinen tästä tilaisuudesta.”

Innokkain ja iloisin mielin,
Joni Vuorinen

Lisää TEAK-kuntoutujien tarinoita