Ohjaustyö työn ja toimintaympäristön myllerryksessä (1 op)

Täydennyskoulutus työllisyystoimijoille 27.–28.4. ja 7-8.9.2023

Työllisyystoimijoille suunnattu koulutuskokonaisuus sisältää paljon työhyvinvointia tukevia elementtejä työllisyystoimijoille. Tutkimme työssä jaksamisen ja viihtymisen kokemuksia kokemusperäisesti ja niitä yhdessä jäsentäen. Samalla työstämme kykyä pohtia kriittisestikin uusia tietoja ja kokemuksia, jotta niiden kautta saavutettaisiin syvempi ja laajempi ymmärrys siitä, mitä omassa työssä ja toimintaympäristössä on tärkeintä säilyttää.

Koulutuksen aihekokonaisuudet

1.Työssä ja muutoksessa tukeminen.
Työssä ja muutoksessa tukeminen tarvitsee ympärilleen työyhteisön, jossa yhteisöllisyys on riittävää.
Tässä ensimmäisessä osassa avataan muutoksessa toimimisen haasteita ja rakennetaan pystyvyyden kokemuksia sekä autetaan tunnistamaan, milloin tarvitaan ns. järeämpiä toimenpiteitä asiakkaan ohjaukseen. Puhutaan myös oman työyhteisön yhdessä tekemisen kulttuurista. Pienryhmätyöskentelyssä kysytään myös, kuinka rajalliset resurssit vaikuttavat merkityksellisten kohtaamisten luomiseen ja kuinka niitä voi siitä huolimatta luoda.

2. Työn tekemisen tottumukset ja itsetuntemus ammattilaisen ja asiakkaan silmin
Innostava uuden oppiminen sekä tuo että vie työn tekemiseen tarvittavaa energiaa. Työn tekemisen tottumukset ja arkinen vuorovaikutus vaikuttavat siihen kuinka ympärillä olevia tilanteita tulkitaan. Itsetuntemuksen kehittäminen ja syventäminen ammattilaisena sekä asiakkaan käsitykset siitä, mikä itsessä on muuttuvaa ja pysyvää tulevat pienryhmätyöskentelyssä työn alle. Osiossa työskennellään identiteettikysymysten ja muutokseen vaadittavien energioiden kanssa yksilön aikuisiän ja ammatillisen kasvun näkökulmasta.

3.Ihminen sosiaalisena olentona
Tarve tulla toimeen toinen toistemme kanssa ja liittyminen sekä toimiminen erilaisten ryhmien ja yhteisöjen kanssa on kaikille ihmisille yhteistä. Henkilökohtaisten rajojen asettaminen
voidaan nähdä sosiaalisena taitona tai häiritsevänä riippuen kontekstista. Kokonaisuus käsittelee sosiaalisia pelkoja, stressikuorman kertymistä, mökkiytymistä ilmiönä sekä lisää kykyä ja ymmärrystä haastavien asiakkaiden kohtaamiseen.

4.Metataidot, mihin niitä tarvitaan ja miten niitä jäsennetään?
Uuden oppimisen haasteet ovat kaikille yhteisiä, polut niiden saavuttamiseen yksilöllisiä. Työhyvinvoinnin näkökulmasta metataidot auttavat pilkkomaan ja jäsentämään omaa ammatillista kasvua sekä kehittymistä.
Tässä osiossa aloitetaan metataitojen kanssa työskentely. Oman työhyvinvoinnin syvä ymmärtäminen ja vaaliminen on yksi avain asiakkaiden auttamiseen. Avaamme metataitoja monipuolisesti sekä lisäämme näin kykyä tunnistaa ja käyttää ammattilaisella olemassa olevia ”työkaluja” vaikuttavammin asiakastilanteissa.


2. jakson 7. – 8.9.2023 aihekokonaisuudet (koulutuspäivät klo 10–15)

1.Ammattilainen resilienssin kehittäjänä, miten kohtaan stressaantuneen asiakkaan?
Laajalle levinneen resilienssin käsitettä on syytä tutkia ja purkaa, kun puhutaan psykologisesta turvallisuuden tunteesta. Resilienssiä tutkitaan sekä ammattilaisen että asiakkaan näkökulmasta. Tutustumme myös kehon viesteihin, kun kohtaamisessa on paljon jännitteitä ja opitaan rauhoittamaan itseä – kehoa ja mieltä.

2.Työkykyisyyden ja mielenterveyden haasteet muuttuvassa maailmassa
Työelämän murros haastaa pelkistetyn ajatuksen työkyvystä. Pitkäaikainen stressi ja henkinen-, sosiaalinen -, ja taloudellinen kuormitus vaikuttaa työkykyyn ja sen arviointiin. Työelämässä tarvitaan yhä parempaa yhteistyötä ja uudenlaisia tapoja työn tekemiseen. Käymme läpi arviointiin liittyviä haasteita ja kehitämme uudenlaisia ajattelu- ja toimintatapoja työkyvyn tukemiseen.

3.Mistä lisää voimavaroja konfliktinavigointiin?
Käsittelemme työssä esiin nousevia asia- ja tehtäväkokonaisuuksien kautta tulevia eettisiä ristiriitoja. Näitä voivat olla asiakastyöstä nouseva riittämättömyyden tunne sekä kiireen keskellä työskentely. Pohditaan myös jatkuvan kasvun haastetta oman ajankäytön ja kehittymiseen käytössä olevien resurssien näkökulmasta. Miten tunnistan ja tuen kasvuun ohjaavaa asioiden käsittelyä? Miten luodaan ja kehitetään toimintakykyä?
Tässä osioissa tutustutaan ”uusien tunnetaitojen tarpeeseen”, kun kasvu haastaa sekä ammattilaista, että asiakasta.

4.Motivaation vahvistaminen
Mistä motivaation tunnistaa ja kuinka se juurtuu ihmisen käyttövoimaksi? Miten palataan motivoituneeseen työskentelyyn, jos se katkeaa? Mitä ammattilainen voi tehdä oman motivaationsa suhteen? Entä asiakas, mitä voi odottaa?
Tässä osiossa työstetään motivaatiota sekä opitaan, kuinka asiakasta sitoutetaan osallistamalla omaan tekemiseensä.

Välitehtävänä on osallistaa joko omaa työyhteisöä tai asiakasryhmää jostakin näistä teemoista. Tähän annetaan selkeät ohjeet ja välitehtävästä sovitaan Teams tapaaminen.

Koulutuksen laajuus: 2 + 2 pv, sis. välitehtävä, koulutuspäivät klo 10- 15.

Kenelle

Työllisyystoimijoille.

Kouluttajat

Heidi Härkönen, johdon työnohjaaja, Coach CSLE®, sertifioitu metataitovalmentaja, kouluttaja
Jari Härkönen, psykoterapeutti (YET, Valvira, Kela) Työnohjaaja, Coaching Supervisor & Personal Coach (ICF), kouluttaja.

Koulutuksen hinta

400 €/hlö (sisältää opetuksen ja materiaalit sähköisenä), ruokailut ja mahdollinen majoitus erikseen.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen koulutukseen 6.4. mennessä Ilmoittaudu-linkin kautta.

Peruutusehdot

Koulutukseen osallistumisen voi perua maksutta viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä. Ilmoittautumisajan jälkeen ilman lääkärintodistusta tehdyistä peruutuksista perimme 50 % kurssimaksusta. Peruuttamatta jätetyistä ilmoittautumisista perimme täyden kurssimaksun.

Lisätietoja

Viestintäsuunnittelija Kristiina Parkkila, p. 050 3420 139, kristiina.parkkila@rko.fi

 

Tulossa

Kuoroleiri

Tervetuloa valtakunnalliselle kuoroleirille Raudaskylälle! Leirille voivat ilmoittautua 10–20-vuotiaat lapset ja nuoret. Leiri sopii vasta-alkajista jo pidempään kuorossa laulaneille. Kaikki äänialat ovat tervetulleita!

lue lisää

Lasten sirkuskurssit

Tutustu hauskalla tavalla sirkustaitojen perusteisiin! Pääset kokeilemaan mm. tasapainopalloa, yksipyöräistä, rolabolaa eli tasapainolautaa sekä jongleerausta eri välineillä! Sirkuskurssi 5–7-vuotiaille 24.–25.6.2024 ja 8–10-vuotiaille 26.–28.6.2024.

lue lisää

Orivesi All Stars -pelimannikurssi

Tervetuloa OAS-kurssille! OAS eli Orivesi All Stars on kenelle tahansa soittamisen perustaidot omaavalle avoin pelimannikollektiivi, joka on perustettu musiikillisen ilon löytämisen, oppimisen, kokemisen ja jakamisen edistämiseksi. Ikähaitari OASissa on n. 8–85 vuoden välillä. ryhmässä ei tehdä eroa, oletko amatööri-, harrastaja- vai ammattisoittaja.

lue lisää

Kuvataideleiri

11.–15.6.2024, Raudaskylä – Omistatko akryyli- tai öljyvärit, joita on tullut käytettyä ihan liian vähän? Odotatko inspiraatiota seuraavan työn aloittamiselle? Kesäisen viikon aikana opistolla työskennellään akryyli- ja öljyvärimaalauksen parissa. Kurssi sopii aloittelijoille ja jo pidempään maalanneille. Osallistujien ikäraja on noin yläkouluikäisistä ylöspäin.

lue lisää