Perinteinen jäsenkorjaus – jatkokurssi

Alkaen 2.9.2022

Lähijaksojen ajankohdat

  • I  2.–3.9.2022
  • II  2.–3.12.2022
  • III  2023 (ajankohta tarkentuu myöhemmin)
  • IV  2023 (ajankohta tarkentuu myöhemmin)

Perinteisen jäsenkorjauksen jatkokurssin pääsyvaatimuksena on peruskoulutusjaksojen suorittaminen. Jatkokoulutus on neliosainen. Jatkokurssit syventävät Perinteisen jäsenkorjauksen tietoja ja taitoja niitä hiomalla ja vahvistamalla. Harjoitushoitoja tekemällä oppilas on omaksunut ja oppinut uusien työkalujen ja tekniikoiden käytön. Nyt hän pystyy paremmin keskittymään asiakkaan ongelmien visuaaliseen havainnointiin ja käsien aistimusten kehittämiseen sekä sisäistämään lisää uusia hoitotekniikoita. Ergonomiaan kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Opiskelijat hoitavat kursseilla toisiaan.

Jokaiselta kurssilta saadaan etätehtävä, joka palautetaan ennen seuraavaa jaksoa. Anatomiasta opiskellaan pinnalliset lihakset suomeksi. Jatkokurssien päättyessä pitäsi olla suoritettuna vähintään 120 tuntia hoitotyötä. Teoriaosuuksien osaaminen osoitetaan kotitentillä, joka palautetaan ennen erikoistumiskurssi 1:lle osallistumista.

Jatkokurssia seuraa erikoistumiskurssi (neljä kahden päivän mittaista viikonloppua).

Tätä on perinteinen jäsenkorjaus

Perinteinen jäsenkorjaus on vanha suomalaiseen perinnekulttuuriin perustuva hoitomenetelmä. Se on perinteistä mobilisaatiohoitoa, joka avaa ja tasapainottaa koko kehoa ja sopii kaikille. Mobilisaatio tarkoittaa sitä, että hoito on pehmeää, ihmisen luontaisia liikeratoja hyödyntävää, eikä missään tapauksessa nivelten liikeratoja ylittävää tai kipua tuottavaa.

Ennen hoitoa asiakkaalta kysellään hyvin tarkasti hänen lääkityksensä, krooniset sairautensa ja mahdolliset loukkaantumiset. Sen jälkeen tarkistetaan asiakkaan kehon tasapainotekijät ja epätasapainon synnyttämät virheasennot.

Kehon tasapainottaminen aloitetaan aina sen perustuksista, jaloista. Selkä hoidetaan istuen. Eteen- ja taakse taivutuksilla, asiakkaan kanssa yhdessä työskennellen, saadaan nikamat ja syvätkin lihakset liikkuviksi.

Keho on anatominen kokonaisuus varpaista ylöspäin päälakeen asti: kaiken siinä pitäisi olla tasapainossa. Elämän aikana tapaturmat, autokolarit ja vaikkapa kaatumiset voivat aiheuttaa sen, että kineettinen ketjumme, lihastoimintaketjumme, meneekin epätasapainoon. Tällaisista sattumuksista voi seurata lukuisia ongelmia. Lantionkori voi jäädä virheasentoon. Epätasapaino johtaa virhemuutoksiin ylhäällä ja alhaalla kehossa. Väärät lihakset joutuvat silloin ylläpitämään tasapainoa. Eri puolille vartaloa tulee lihaskireyksiä, joista edelleen aiheutuu lisäongelmia.

Nilkat, selkä, polvet ja lonkat, kaikki tuki- ja liikuntaelimistän alueella olevat nivelet ja lihakset kipeytyvät ja aiheuttavat ajan oloon kulumamuutoksia. Näihin kiristyksiin ja virheasentoihin, jopa kroonisiksi muuttuneisiin, apua voi löytyä juuri perinteisestä jäsenkorjauksesta.

Apua kannattaa hakea jäsenkorjauksesta ajoissa, ennen kuin nivelet ovat niin pahoin kuluneet, ettei niihin auta, muu kuin tekonivelen vaihto.

Koulutuksen tavoitteet

  • Opettaa jälkipolville suomalaista, vuosisatoja vanhaa kulttuuriperintöämme, perinteistä jäsenkorjausta.
  • Vanhan perinnehoidon ja kädentaidon kunnioittaminen, säilyttäminen ja kehittäminen.
  • Perinteinen jäsenkorjaaja ajattelee, että ihminen on fyysinen, psyykkinen ja henkinen kokonaisuus. Siksi hoitokin on kokonaisvaltaista, ei pelkästään oireisiin ja muutamaan yksityiskohtaan keskittyvää. Hyvä hoitaja osaa tasapainottaa ihmisen tukirangan lihakset ja nivelet pehmeillä, asiakkaalle turvallisilla jäsenkorjausotteilla, sekä hieronta ja mobilisaatiokäsittelyllä. Hänen tehtävänään on myös edistää terveitä elämäntapoja, liikunnan ja terveellisen ravinnon merkitystä, sekä kuunnella ja pyydettäessä neuvoa vaikeassa elämäntilanteessa olevaa asiakasta parhaansa mukaan.
  • Edistää jäsenkorjaajien yhteistyötä ja vuorovaikutusta virallisen terveydenhuollon kanssa.
  • Tuki- ja liikuntaelinsairaudet lisääntyvät väestön ikääntyessä. Koulutuksen yhtenä tärkeänä tavoitteena on TULE-sairauksien riskitekijöiden ennalta ehkäiseminen ja niiden hoitaminen. Sairaspäivien ja työkyvyttömyyden väheneminen säästää huomattavasti kansantaloudellisia varoja.

Kouluttajat

Kaisu Niiranen; sairaanhoitaja, luontaishoitaja, koulutettu hieroja, koulutettu perinteinen jäsenkorjaaja. www.luontaishoitolakaisuniiranen.net

Reeta Ylikoski; koulutettu hieroja, koulutettu perinteinen jäsenkorjaaja. www.helmikka.fi

Koulutuksen hinta

200 € / vkl + materiaalimaksu 20 € sisältäen värikuvallisen kirjallisen materiaalin ja muistitikulle ladattavat videot kurssien otteista.

Kurssilainen hankkii itse mm. hierontapöydän ja jakkaran.

Ilmoittautuminen

Sitovat ilmoittautumiset 28.8.2022 mennessä Ilmoittaudu-linkin kautta.

Koulutukseen otetaan 20 opiskelijaa ilmoittautumisjärjestyksessä.

Koulutus toteutuu, kun riittävästi osallistujia on ilmoittautunut mukaan. Lähetämme kutsun koulutukseen sähköpostitse noin kaksi viikkoa ennen koulutuksen alkamista. Mikäli vähimmäismäärä ei ole viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä täyttynyt, koulutus perutaan. Kurssin perumisesta ilmoitetaan sähköpostitse.

Peruutusehdot: Koulutukseen osallistumisen voi perua maksutta viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä. Ilmoittautumisajan jälkeen ilman lääkärintodistusta tehdyistä peruutuksista perimme 50 % kurssimaksusta. Peruuttamatta jätetyistä ilmoittautumisista perimme täyden kurssimaksun.

Lisätietoja

  • Koulutussihteeri Satu Myllykangas; p. 050 4619 554, satu.myllykangas@rko.fi

 

Peruskurssia seuraa:

Erikoistumiskoulutus

Pääsyvaatimuksena on perus- ja jatkokurssien suorittaminen. Erikoistumiskoulutus on viisiosainen. Koulutuksen aikana kartutetaan oppilaiden tietämystä vanhoista kansanparannusmenetelmistä. Koulutuksessa käsitellään erilaisia tuki- ja liikuntaelinsairauksia sekä vammoja, niiden aiheuttamia oireita ja hoitamista.

Kurssilla perehdytään myös sisäelimistä säteileviin kipuihin. Oppilaat opetetaan valmistamaan suomalaiseen perinteeseen kuuluvia hoitotuotteita. Jokaisella osiolla oppilaat antavat ulkopuolisille asiakkaille Perinteisen jäsenkorjauksen hoidon.

Kahdella ensimmäisellä erikoistumiskurssilla oppilaille jaetaan kotiin etätehtävät. Anatomiasta opiskellaan erikoistumiskurssi 1-2 aikana nivelet, verenkiertoelimistä, imunestekierto, hermosto, liikesuunnat sekä sijaintia ja suuntaa ilmaiseva sanasto. Kolmannen ja neljännen osion aikana tehdään kirjallinen lopputyö.

Näyttökoe on erikoistumiskurssien viimeisin jakso. Siihen osallistuminen edellyttää, että kaikki etätehtävät, tenttit ja harjoitushoidot on merkitty opintokirjaan hyväksytysti suoritetuksi. Näyttökoe koostuu näyttöhoidosta ulkopuoliselle asiakkaalle ja suullisesta tentistä.

Tulossa

Kuoroleiri

Tervetuloa valtakunnalliselle kuoroleirille Raudaskylälle! Leirille voivat ilmoittautua 10–20-vuotiaat lapset ja nuoret. Leiri sopii vasta-alkajista jo pidempään kuorossa laulaneille. Kaikki äänialat ovat tervetulleita!

lue lisää

Lasten sirkuskurssit

Tutustu hauskalla tavalla sirkustaitojen perusteisiin! Pääset kokeilemaan mm. tasapainopalloa, yksipyöräistä, rolabolaa eli tasapainolautaa sekä jongleerausta eri välineillä! Sirkuskurssi 5–7-vuotiaille 24.–25.6.2024 ja 8–10-vuotiaille 26.–28.6.2024.

lue lisää

Orivesi All Stars -pelimannikurssi

Tervetuloa OAS-kurssille! OAS eli Orivesi All Stars on kenelle tahansa soittamisen perustaidot omaavalle avoin pelimannikollektiivi, joka on perustettu musiikillisen ilon löytämisen, oppimisen, kokemisen ja jakamisen edistämiseksi. Ikähaitari OASissa on n. 8–85 vuoden välillä. ryhmässä ei tehdä eroa, oletko amatööri-, harrastaja- vai ammattisoittaja.

lue lisää

Kuvataideleiri

11.–15.6.2024, Raudaskylä – Omistatko akryyli- tai öljyvärit, joita on tullut käytettyä ihan liian vähän? Odotatko inspiraatiota seuraavan työn aloittamiselle? Kesäisen viikon aikana opistolla työskennellään akryyli- ja öljyvärimaalauksen parissa. Kurssi sopii aloittelijoille ja jo pidempään maalanneille. Osallistujien ikäraja on noin yläkouluikäisistä ylöspäin.

lue lisää