Kamera kuvaajan siveltimenä - Raudaskylän Kristillinen Opisto

Kamera kuvaajan siveltimenä

27. – 31.7.2020

Luovan ja perinteisen luontokuvauksen polkuja ja harjoituksia Paavo Hamusen johdolla


Kurssin sisältö ja tavoitteet

Kamera kuvaajan siveltimenä -kurssi soveltuu kaikille luontokuvauksesta kiinnostuneille, jotka haluavat syventyä luovan ja perinteisen luontokuvauksen rajattomiin mahdollisuuksiin. Kurssilaiset johdatetaan kuvaustyöskentelyyn luentojen, käytännön harjoittelun ja henkilökohtaisen ohjauksen avulla.


Kurssilla tutustutaan luovan luontokuvauksen erikoistekniikoihin, Valda Baileyn hengessä. Kuvauksessa hyödynnetään kameroiden vähemmän tunnettuja ominaisuuksia, kuten monivalotusta. Kameran hallittu liikuttelu (ICM) puolestaan tarjoaa mahdollisuuden luoda jotakin todella erilaista ja se virkistää omaa näkökulmaa valokuvaukseen. Erikoistekniikoilla kuviin voidaan luoda pastellimaisuutta, abstrakteja muotoja ja kohteen ääriviivojen sumentumista. Kaikki nämä asiat tehdään siis kameralla itse kuvaustilanteessa, ei jälkikäteen tietokoneen kuvankäsittelyllä. 


Kurssiin kuuluu toki yhtä lailla runsasti perinteistä luontokuvaustakin, maisemista makrokuvaukseen. Kouluttajana toimii ammattiluontokuvaaja Paavo Hamunen. Kurssi soveltuu kaikille aloittelijoista kokeneempiin kuvaajiin ja kuvauskalustoksi käy mikä tahansa kamera kännykästä järkkäreihin. Eniten kurssista ja varsinkin erikoistekniikoista saa kuitenkin irti järjestelmäkameran kanssa.

Kouluttaja

Paavo Hamunen on Savosta kotoisin oleva valokuvaaja, jonka työalue keskittyy Nuuksiosta Kuusamoon ja Vienan Karjalaan. Erityisesti sydäntä ja kameran linssiä lähellä ovat Paanajärven erämaat Venäjän puolella. Paavo ammentaa luonnon kiehtovasta kiertokulusta, muodoista ja abstraktioista loputtomasti aiheita ja elementtejä työhönsä. Kasvimaailman yksityiskohdat, monimuotoiset metsät, lintu- ja maisemakuvaus myös videon ja äänimaailman kautta ovat esimerkkejä Paavon ammatillisista vahvuuksista.


Lisätietoja kouluttajasta


Näin Paavo itse ajattelee luovasta luontokuvauksesta:


"Todellisuus on kuvaajan silmissä, ei kohteessa. Kun rohkeasti päästää mielikuvituksen valloilleen, on ottanut ensimmäisen askeleen kohti omaa ainutlaatuista ja luovaa näkemystä. Luova luontovalokuvaus on yksilön taidetta, oma näkemyksemme luonnon täydellisistä ilmenemismuodoista. Luovan luontovalokuvauksen kautta voi löytää täysin omanlaisen värimaailman, hahmottaa muotoja haluamallaan tavalla ja luoda yllättäviä sommitelmia luonnonkauneudesta.


Kameraa voi verrata taiteilijan siveltimiin. Työvälineiden hallinta ja kurinalainen harjoittelu mahdollistaa omien visioiden tuomisen näkyviksi digitiedostoiksi samalla tavalla kuin maalauskankaallekin. Luova kuvaaja katsoo luontoa aina myös visuaalisina elementteinä sen lisäksi, että hän näkee ne äärimmäisen upeina kasveina, maisemina tai eläiminä. Kukat, heinät, puut, jäkälät, hyönteiset ja vaikka joutsenet koostuvat taiteen näkökulmasta pohjimmiltaan väreistä, muodoista ja abstraktioista.


Kurssin aikana ohjaan kuvaajia löytämään oman luovan polkunsa, joka johtaa juuri tähän tärkeimpään eli henkilökohtaisen ainutlaatuisen kuvaustyylin löytämiseen. Siinä luovuutta vapauttavilla ja palauttavilla harjoituksilla on tärkeä rooli. Kaikki on luovassa luontokuvauksessa mahdollista ja sallittua. Jos kuvaaja saa itse iloa kuvistaan ja on niihin ihastuneen tyytyväinen, on päämäärä saavutettu."


Ilmoittautuminen

Nettihakulinkin kautta tältä sivulta 10.7.2020 mennessä. Koulutukseen mahtuu mukaan max. 15 henkilöä. Ilmoittautuneille lähetetään sähköpostitse kurssikirje noin kaksi viikkoa ennen kurssin alkua.

Peruutusehdot: Koulutukseen osallistumisen voi perua maksutta viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä. Ilmoittautumisajan jälkeen ilman lääkärintodistusta tehdyistä peruutuksista perimme 50 % kurssimaksusta. Peruuttamatta jätetyistä ilmoittautumisista perimme täyden kurssimaksun.

Hinta

Kurssiopetuksen hinta on 250 €.


Opistolla on myös mahdollisuus majoitukseen ja täysihoitoon. Lisätietoja: info@rko.fi, puh. 08 4276 200.


Tiedustelut

Koulutussuunnittelija Mika Pajala, mika.pajala@rko.fi tai p. 050 4691 891