Valokuvauskurssi

12.–16.6.2023 Raudaskylän opistolla

ILTAKURSSI / TI–PE KLO 16–21, LA KLO 9–14

Koulutuksen sisältö

Parempia kuvia järjestelmäkamerallasi

Omistatko järjestelmäkameran, mutta et saa otettua sillä sellaisia kuvia kuin haluaisit? On hyvinkin mahdollista, ettet ole vielä saanut kalustostasi kaikkea irti. Kameroiden automaattiasetukset tuottavat sopivissa olosuhteissa hienoja kuvia, mutta ei likikään aina. Jotta sinä kuvaajana hallitsisit kuvaustilannetta eikä tilanne sinua, on hyvä tutustua kuvaajan työkaluihin vähän pintaa syvemmältä.

Raudaskylän kesän valokuvauskurssi keskittyy tänä vuonna valokuvauksen teknisiin perusteisiin ja oman kuvauskaluston hallintaan – unohtamatta tietenkään monipuolisia kuvausharjoituksia opistolla ja miljöössä. Opit mm. ymmärtämään valokuvauksen ”pyhän kolminaisuuden”, eli miten valotusaika, aukko ja ISO-arvo vaikuttavat valotuksen onnistumiseen, liikkeen pysäyttämiseen ja terävyysalueen hallintaan.

RAW-kuvausta ja jälkikäsittelyä

Oleellinen osa järjestelmäkuvausta on kuvien jälkikäsittely. Äärimmäisen harva valokuva on valmis suoraan kamerasta tallennettuna, vaan yleensä kuva pitää ainakin rajata ja useimmiten valotuskin kaipaa hienosäätöä. Kuvan käyttötarkoitus määrittelee tarpeet jälkikäsittelylle. Instagramissa julkaistava kuva pitää säätää ja muokata eri tavoin kuin paperille päätyvä.  

Järjestelmäkameroiden ylivertaisesta kuvanlaadusta saa kaiken mahdollisen irti, kun kamera asetetaan tallentamaan kuvat RAW-muodossa. Otamme kurssilla heti ensimmäisestä päivästä alkaen käyttöön RAW-menetelmän ja opettelemme raakakuvien vedostamisen, käsittelyn ja hallitun arkistoinnin Adobe Lightroom Classic -ohjelman avulla. 

Kuvausta, kuvausta ja lisää kuvausta

Vaikka siis tietokoneellakin työskennellään, itse valokuvaus on myös tällä Raudaskylän kurssilla pääosassa. Tavoitteena on oppia ottamaan niin hyviä kuvia, että kuvankäsittelystä selvitään mahdollisimman vähällä vaivalla. Tutustumme käytännön harjoitteiden kautta erilaisiin kuvausaiheisiin, sommitteluun, perspektiiviin ja rajaukseen. Samalla kehittyy näppituntuma ja ymmärrys kameran säätöjen vaikutuksesta niin kuvan tekniseen onnistumiseen kuin sen sisältöön.

Raudaskylän kesäisissä maisemissa on paljon kuvattavaa. Maisemia, luontoa, makrokohteita, henkilökuvia miljöössä… Ulkokuvaus on aina jossain määrin riippuvainen säätilasta, mutta kuvaamaan varmasti päästään – vedenpaisumuksen sattuessa kuvaamme studiossa.

Kuka voi osallistua? Mitä tarvitaan?

Kurssi soveltuu kaikenikäisille valokuvaajille, jotka ovat kiinnostuneita oman teknisen osaamisensa kehittämisestä. Voit olla vasta-alkaja tai jo pidemmälle ehtinyt.

Teknisestä painotuksesta johtuen tällä kurssilla kuvataan järjestelmäkameralla ja sellainen osanottajilta tulisi löytyä itseltään. On luonnollisesti eduksi, jos omaa kameraa on jo ennen kurssin alkua vähintäänkin testaillut.

Kamerakännykkä tai pokkari eivät valitettavasti sovellu käytettäväksi tällä kurssilla.

Kurssilla käytetään Adobe Lightroom Classic -ohjelmaa ja tutustumme myös Adobe Photoshopin tarjoamiin lisämahdollisuuksiin. On lämpimästi suositeltavaa, että osanottajilla olisi mukanaan oma tietokone ja siinä kyseiset ohjelmat. Ohjelmat on mahdollista hankkia kuukausitilauksella Adoben sivustolta.

HUOM! Käytämme kurssin opetuksessa ohjelmien englanninkielisiä versioita. Tämä sen vuoksi, että Lightroom-ohjelmaa ei ole suomennettu lainkaan, jolloin rinnakkaiskäyttö suomenkielisen Photoshopin kanssa on hankalaa. 

Opistonkin koneita ja ohjelmia on mahdollista käyttää, mutta koska kurssilla opetellaan hyviä työtapoja ja käytänteitä esim. kuvien arkistointiin liittyen, kurssista saa eniten hyötyä omaa konetta käyttämällä – opittuja asioita pääsee silloin luontevasti hyödyntämään myös kotona.

HUOM! Muista kertoa ilmoittautumisen yhteydessä jos tarvitset lainatietokoneen.

Kouluttajasta

Kurssin kouluttajana toimii Mika Pajala. Hän on ylivieskalainen valokuvauksen ja kuvankäsittelyn opettaja sekä pitkän linjan valokuvaaja kaukaa filmiajoilta saakka. Opettajan tehtäviensä ohella Pajala työskentelee omassa media-alan yrityksessään.

Yrityksensä kautta Pajala tekee kuvauksia ja kuvituksia erityisesti pk-yrityksille – tuotekuvia, henkilöstöpotretteja, aihekuvituksia, markkinointikuvia. Harrastuksenaan hän kuvaa mieluiten kohteita, jotka ovat joko hyvin lähellä (makrokuvia) tai äärettömän kaukana (tähtitaivasmaisemia). Pajalan harrastekuvia löytyy Instagramista (@photatonator).

Koulutuksen hinta

150 €. Hinta sisältää opetuksen. Ruokailut ja majoitus erikseen.
Täysihoito 160 €.

Jos tarvitset majoitusta kurssin ajaksi, ota yhteys infoomme: p. 08 4276 200 tai info@rko.fi

Ilmoittautuminen

Sitovat ilmoittautumiset Ilmoittaudu-painikkeen kautta 22.5.2023.

Koulutus toteutuu, kun riittävästi osallistujia on ilmoittautunut mukaan. Lähetämme kutsun koulutukseen sähköpostitse noin kaksi viikkoa ennen koulutuksen alkamista. Mikäli vähimmäismäärä ei ole viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä täyttynyt, koulutus perutaan. Kurssin perumisesta ilmoitetaan sähköpostitse.

Peruutusehdot: Koulutukseen osallistumisen voi perua maksutta viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä. Ilmoittautumisajan jälkeen ilman lääkärintodistusta tehdyistä peruutuksista perimme 50 % kurssimaksusta. Peruuttamatta jätetyistä ilmoittautumisista perimme täyden kurssimaksun.

Lisätietoja:

Taru Vähäsalo
koulutussuunnittelija

  • P. 044 5641 383
  • taru.vahasalo@rko.fi