Luontokuvista tarinaksi

Luovaa ja kertovaa luontokuvausta 4. – 8.8.2021 Raudaskylällä

Koulutuksen sisältö

Kurssin aikana kuvataan kesäisissä Raudaskylän maisemissa eri aihealueita luovan luontokuvauksen hengessä sekä opetellaan kuvaesityksen ja kuvallisen tarinan tekemistä. Kurssilla käydään läpi erilaisia luovan luontokuvauksen kuvausteknikoita sekä tutustutaan yleisimpiin kuvaesitysohjelmiin, esitysvälineisiin ja -alustoihin sekä niiden toimintaan. Tavoitteena on oppia tekemään omista kuvista eri tyyppisiä esityksiä hyödyntäen myös ääntä ja liikkuvaa kuvaa – eli ajattelemaan itselle tärkeitä aihealueita laajemmassa mittakaavassa. Esityksen tekemisessä voidaan kurssilla otettujen kuvien lisäksi hyödyntää aiemmin otettuja kuvia, luonnon ääniä, musiikkia ja videoita.

Kurssi soveltuu jo perusasiat hallitseville, mutta myös aloitteleville luontokuvaajille, joita kiinnostaa syventyä luovan ja perinteisen luontokuvauksen rajattomiin mahdollisuuksiin ja kuvaesitysten tekoon. Kurssilaiset johdatellaan työskentelyyn luentojen, käytännön harjoittelun ja henkilökohtaisen ohjauksen avulla.

Luontokuvista tarinaksi -kurssi alkaa keskiviikkona 4.8. klo 17. Aloitusillan jälkeen kurssi jatkuu päiväopetuksena torstaista sunnuntaihin klo 9–16.

Luova luontokuvaus

Todellisuus on kuvaajan silmissä, ei kohteessa. Kun rohkeasti päästää mielikuvituksen valloilleen, on ottanut ensimmäisen askeleen kohti omaa ainutlaatuista ja luovaa näkemystä. Luova luontovalokuvaus on yksilön taidetta, oma näkemyksemme luonnon täydellisistä ilmenemismuodoista. Luovan luontovalokuvauksen kautta voi löytää täysin omanlaisen värimaailman, hahmottaa muotoja haluamallaan tavalla ja luoda yllättäviä sommitelmia luonnonkauneudesta.

Kameraa voi verrata taiteilijan siveltimiin. Työvälineiden hallinta ja kurinalainen harjoittelu mahdollistaa omien visioiden tuomisen näkyviksi digitiedostoiksi samalla tavalla kuin maalauskankaallekin. Luova kuvaaja katsoo luontoa aina myös visuaalisina elementteinä sen lisäksi, että hän näkee ne äärimmäisen upeina kasveina, maisemina tai eläiminä. Kukat, heinät, puut, jäkälät, hyönteiset ja vaikka joutsenet koostuvat taiteen näkökulmasta pohjimmiltaan väreistä, muodoista ja abstraktioista.

Kurssin aikana kuvaajia ohjataan löytämään oman luovan polkunsa, joka johtaa juuri tähän tärkeimpään eli henkilökohtaisen ainutlaatuisen kuvaustyylin löytämiseen. Siinä luovuutta vapauttavilla ja palauttavilla harjoituksilla on tärkeä rooli. Kaikki on luovassa luontokuvauksessa mahdollista ja sallittua. Jos kuvaaja saa itse iloa kuvistaan ja on niihin ihastuneen tyytyväinen, on päämäärä saavutettu.

Kurssin aikana tulevat tutuksi luontokuvauksen nykytekniikat kuten suotimet, HDR, panoraamakuvaus ja time lapse -tekniikka. Hyödynnämme luontokuvauksessa myös kurssilaisten oman kameran ominaisuuksia kuten monivalotusta. Myös kameran hallittu liikuttelu (ICM) tarjoaa mahdollisuuden luoda jotakin todella erilaista ja virkistää omaa näkökulmaa valokuvaukseen. Kaikilla näillä tekniikoilla voit luoda kuviisi pastellimaisuutta, abstrakteja muotoja tai kohteen ääriviivojen sumentumista. Nämä asiat teet kamerallasi kuvatessasi, etkä tietokoneen kuvankäsittelyllä.

Kouluttaja

Paavo Hamunen tunnetaan kansainvälisesti mainetta ja palkintoja saavuttaneista luontokuvistaan ja näyttävistä luontokirjoistaan. Viimeisin kuva -ja tietoteos toteutettuna yhdessä Pirkko Siikamäen kanssa ilmestyi helmikuussa 2018. ”Oulankajoki-Muutoksen virta” oli vuoden luontokuvakirjaehdokkaana. Paavon vuosikymmenien kokemus monipuolisena valo -ja videokuvaajana, hänen syvä luonnontuntemuksensa ja vankka tietämys eri lajien käyttäytymisestä on tehnyt hänestä Suomen kysytyimmän ja arvostetuimman kouluttajan niin luontokuvauksen, luonnontuntemuksen kuin kuvankäsittelyn ohjelmistohallinnan alueella.

Lisätietoja Paavosta: http://ammattiluontokuvaajat.fi/hamunen-paavo/

Koulutuksen hinta

250 € / hlö. Hinta sisältää opetuksen ja koulutusmateriaalit.

Ilmoittautuminen

Sitovat ilmoittautumiset 12.7.2021 mennessä Ilmoittaudu-linkin kautta.

Koulutus toteutuu, kun riittävästi osallistujia on ilmoittautunut mukaan. Lähetämme kutsun koulutukseen sähköpostitse noin kaksi viikkoa ennen koulutuksen alkamista. Mikäli vähimmäismäärä ei ole 12.7.2021 mennessä täyttynyt, koulutus perutaan. Kurssin perumisesta ilmoitetaan sähköpostitse.

Peruutusehdot: Koulutukseen osallistumisen voi perua maksutta viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä. Ilmoittautumisajan jälkeen ilman lääkärintodistusta tehdyistä peruutuksista perimme 50 % kurssimaksusta. Peruuttamatta jätetyistä ilmoittautumisista perimme täyden kurssimaksun.

Lisätietoja

  • Koulutussuunnittelija Mika Pajala, mika.pajala@rko.fi, 050 4691 891

Tulossa

Tunnetaitojen ohjaaminen kasvatustyössä

Koulutuksessa pohditaan, miten tunteet vaikuttavat lapsen tai nuoren käyttäytymiseen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja tutkitaan yhdessä myös sitä, miten tunteet vaikuttavat kasvatusalan ammattilaisena omaan käyttäytymiseen ja toimintamahdollisuuksiin.

lue lisää

Dialogia ja verkostotyö mielenterveys- ja päihdetyössä

Dialogisissa ja systeemisissä perheterapeuttisissa lähestymistavoissa pyrkimyksenä on hahmottaa mielenterveyden ongelmien suhteellisuus ja kytkeytyminen sekä ihmissuhteisiin että yhteisöllisiin olosuhteisiin. Koulutuksessa tullaan tutustumaan tarkemmin tällaisten hoitokäytäntöjen teoreettisiin taustaoletuksiin ja siihen, miten nämä rinnastuvat muunlaisiin lähestymistapoihin.

lue lisää