Opiskelemaan - Raudaskylän Kristillinen Opisto
Hankkeet >Käynnissä olevat hankkeet > MAJAKKA > Opiskelemaan

Opiskelemaan


Opiskelemaan osa 1 (ti 8.1.19)


Suomalaisessa ammattiopistossa, lukiossa tai korkeakoulussa opiskelu onnistuu, jos osaat riittävästi suomen- tai ruotsin kieltä. Jotkut koulutukset voivat olla esimerkiksi englanniksi. Maahanmuuttajan ensimmäinen opiskelupaikka Suomessa on usein kotoutumiskoulutus, jokin kielikurssi tai maahanmuuttajien perusopetus, jossa voit oppia suomen kieltä. Perusopetuksen suorittaneelta ei vaadita kielikoetta, kun haetaan esim. ammattiopistoon. Perusopetusta ei ole pakko suorittaa, vaan kursseista voidaan tehdä sinulle oma opiskelusuunnitelma.


Oulun eteläisen kuntien alueella maahanmuuttajien perusopetukseen tai aineopintoihin voi hakea Raudaskylän Kristilliseen Opistoon ja Kalajoen Kristilliseen Opistoon. Opinnot, asuminen ja kouluajan ateriat viikolla ovat ilmaisia.

 

Haapaveden Opisto tarjoaa suomen kieli- ja kulttuurikoulutusta. Myös siellä on tavoitteena saada kielitaito sille tasolle, että jatko-opintoihin tai työelämään hakeutuminen onnistuu.Opiskelemaan osa 2 (15.1.19)


Suomalaisessa ammattiopistossa, lukiossa tai korkeakoulussa opiskelu onnistuu, jos osaat riittävästi suomen- tai ruotsin kieltä. Jotkut koulutukset voivat olla esimerkiksi englanniksi.

 

Maahanmuuttajan ensimmäinen opiskelupaikka Suomessa on usein kotoutumiskoulutus, jokin kielikurssi tai maahanmuuttajien perusopetus, jossa voit oppia suomen kieltä.


Kielikursseja on tarjolla kansalaisopistoissa. Usein maahanmuuttaja voi anoa opintoseteliä, jonka avulla opinnoista voi saada alennusta tai ne ovat ilmaisia.


Alueen kansalaisopistojen kielitarjonnasta löydät lisää tietoa täältä.Opiskelemaan osa 3 (22.1.19)


Ammattiopistoihin vaaditaan alasta riippuen kielitaidon tasoksi A2.2 tai B1. Mikäli opiskelupaikkoja on täyttämättä, opintoihin voi hakeutua muulloinkin kuin kevään yhteishaussa. Opiskelualoihin voi tutustua esimerkiksi vierailupäivinä.


Mikäli kielitaitosi ei riitä koulutuksen aloittamiseen, voit hakeutua opiskelemaan valmentavaan koulutukseen. Siellä kielitaitosi lisääntyy ja saat tutustua eri opiskelualoihin.


Alueellamme toimivassa ammattiopistossa JEDU:ssa on toimipisteitä seuraavilla paikkakunnilla: Haapajärvi, Haapavesi, Kalajoki, Nivala, Oulainen, Piippola ja Ylivieska.


Lue lisää Jedun tarjonnasta.


Keski-Pohjanmaalla KPEDU:ssa ammattiopintoja voi suorittaa Kokkolassa ja Kälviällä.


Lue lisää KPEDU:n tarjonnasta.Opiskelemaan osa 4 (29.1.19)


Oppisopimus

Suomessa oppisopimuksella voi opiskella perustutkintoja tai ammattitutkintoja, myös ammatillista lisäkoulutusta voi saada oppisopimuksella. Oppisopimustoimesta saa lisätietoa ammattialoista, joihin oppisopimuksen voi solmia.


Oppisopimus on työpaikalla ja oppilaitoksessa tapahtuvaa opiskelua. Työnantaja huolehtii käytännön työn opettamisesta ja ammatillinen oppilaitos vastaa teoriaopinnoista. Jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen suunnitelma ammattitaidon saavuttamiseksi.


Opiskelijalta vaaditaan teoriaopinnoissa suomen kielen taitotasoksi ammattialasta riippuen A2.2 tai B1.1 tai suomalaisen perusopetuksen päättötodistus. Oppilaitos päättää aina opiskelijoiden valinnasta ja sijoittaa opiskelijan oikeaan opiskeluryhmään, mikäli opiskelijaryhmässä on tilaa.


Oppisopimuksen edellytyksenä on, että opiskelijaksi aikova löytää työnantajan, joka kouluttaa työpaikalla opiskelijaa. Työnantaja ja opiskelija solmivat työsuhteen vähintään koulutuksen ajaksi. Työnantaja maksaa opiskelijalle työpäiviltä työehtosopimuksen mukaista palkkaa ja työaika on vähintään 25 tuntia/viikko.


Useimmissa työehtosopimuksissa on määritelty oppisopimusopiskelijan palkkaluokka, tai maininta miten oppisopimusopiskelijan palkka määräytyy. Palkkaa varten työnantaja voi hakea TE-toimistolta palkkatukea opiskelun ajalle, mikäli opiskelija on siihen oikeutettu. Teoriaopintojen ajalta opiskelija saa päivärahaa ja kulukorvausta, mikäli työnantaja ei maksa tältä ajalta palkkaa.


Lisätietoja oppisopimuksesta:

 

 Opiskelemaan osa 5 (5.2.19)


Lukio

Lukiossa opiskellaan eri oppiaineita ja saadaan valmiuksia hakea jatko-opintoihin korkeakouluun. Esimerkiksi opettajaksi, insinööriksi tai lääkäriksi kannattaa hakeutua lukio-opintojen kautta. Lukion pääsyvaatimuksena on peruskoulun päättötodistus tai vastaavat tiedot. Lukioon pääsemiseksi järjestetään myös valmentavaa koulutusta.


Lukion voi suorittaa päiväopiskeluna tai iltaopiskeluna, lähiopetuksena luokassa tai etäopetuksena tietokoneella. Lukioita on lähes joka kunnassa ihan pienimpiä kuntia lukuun ottamatta.


Lukio-opinnot ovat ilmaisia, mutta kirjat ja muut tarvikkeet voivat maksaa.


Lukion voi suorittaa myös kansanopistossa. Ylivieskan Raudaskylällä kansanopistolukio tarjoaa ilmaisen asunnon, ruoan ja pakollisten kurssien oppikirjat.Opiskelemaan osa 6 (12.2.19)


Korkeakouluopinnot ja Simhe

Korkeakouluopintoja Suomessa voi suorittaa ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa. Yliopistoihin haetaan suoraan kyseiseen oppilaitokseen ja ammattikorkeakouluihin haetaan yhteishaussa.


Simhe on valtakunnallinen hanke, jonka tarkoituksena on auttaa korkeakouluopinnoista kiinnostuneita maahanmuuttajia suunnittelemaan opintopolkuja sekä hakeutumaan opintoihin.


Simhe –hankkeella on tarjolla maksuton ohjauspalvelu, jossa kartoitetaan maahanmuuttajan aiempi koulutushistoria sekä tulevaisuuden koulutustoiveet. Neuvoja saa aikaisempien tutkintojen rinnastamiseen ja opintojen täydentämisen suunnitteluun.


Simhe järjestää myös korkeakouluopintoihin valmentavaa koulutusta. Valmentavan koulutuksen alkamisesta tiedotetaan Simhen nettisivuilla, sieltä saa myös ohjeet koulutukseen hakeutumisesta. Korkeakouluopintoihin valmentavaan koulutukseen valitaan hakemusten, haastattelujen ja teoria kokeen perusteella. Koulutusta järjestetään Oulussa.


Simhen kautta löytyy myös joillekin aloille valmentavia verkkokursseja. Tällöin opintoja voi tehdä tietokoneen avulla vaikka kotoa käsin.


Lisätietoja ja ajankohtaista Simhe-hankkeesta.Opiskelemaan osa 7 (26.2.2019)


Yhteishaku

Kevään toisen asteen yhteishaku kestää 12.3.2019 klo 15 asti. Yhteishaun aikana voit hakea lukioon ja ammattikouluun (= toinen aste). Opiskelu alkaa elokuussa.


Muistathan, että moniin toisen asteen oppilaitoksiin on jatkuva haku. Mikäli paikkoja on vapaana, voit hakea niitä myös muulloin kuin yhteishaussa.


Korkeakoulujen kevään 2019 yhteishaku on 20.3.-3.4.2019. Silloin voit hakea ammattikorkeakouluun ja yliopistoon.


 

Infofinland.fi -sivuilta löydät lisätietoa koulutukseen hakemisesta. Voit vaihtaa sivujen suomen kielen omalle kielellesi.


 


Opiskelemaan osa 8 (5.3.2019)


Työvoimakoulutukset

Jos olet TE-palveluiden asiakas, olet työtön tai vaarassa jäädä työttömäksi, voit hakea työvoimakoulutukseen. Työvoimakoulutuksessa voit täydentää osaamistasi. Tyypillisesti se on ammatillista lisäkoulutusta. Myös keskenjääneitä korkeakouluopintoja tai yrittäjyysopintoja voi tehdä työvoimakoulutuksena.


Työvoimakoulutukseen haetaan aina työ- ja elinkeinotoimiston kautta. Voit täyttää sähköisen hakulomakkeen tai palauttaa TE-toimistoon erillisen hakulomakkeen.


Haussa olevat työvoimakoulutukset löydät täältä (täydennä hakuehdot ja näytä ilmoitukset).Opiskelemaan osa 9 (12.3.2019)


Kansalaisopistot

Kansalaisopistot tarjoavat monipuolista koulutusta kieliopinnoista harrastuskursseihin. Monilla kansalaisopistoilla on maahanmuuttajien koulutukseen varattu opintoseteleitä, joiden avulla kurssin saa ilmaiseksi tai alennuksella. Myös kurssitoiveita voi esittää. Ryhmiin pitää aina ilmoittautua etukäteen.


Kursseilla voit oppia uuden taidon tai vaikka löytää uuden ystävän.


Majakka-hankkeen alueella toimii neljä kansalaisopistoa:

 

  • Jokihelmen opisto (Haapavesi, Oulainen, Kärsämäki, Merijärvi, Pyhäntä, Siikalatva)
  • Jokilatvan opisto (Haapajärvi, Nivala, Pyhäjärvi, Reisjärvi)
  • Kalajoen kansalaisopisto
  • Ylivieskan seudun kansalaisopisto (Ylivieska, Alavieska, Sievi)

 

Kansalaisopistojen sivulta näet, mitä kaikkea kansalaisopistoissa voi opiskella.Opiskelemaan osa 10 (19.3.2019)


Korttikoulutukset

Tietyille aloille työnhakua varten on usein tärkeää, että sinulla on perustiedot esim. hygieniasta (esim. ravintola, hoitotyö) tai työturvallisuudesta (esim. rakennusala, tehtaat). Osaamisesi näissä voi osoittaa tekemällä osaamistestin. Jos saat testin läpi, saat kortin, joka kertoo, että osaat perusasiat tarpeeksi hyvin.


Jos osallistut kurssille, sinun kannattaa opetella alan sanastoa ja opiskella perustietoa etukäteen. Kurssilla saat sitten kerrata asioita ja kysyä epäselvistä asioista.


Selkomateriaalia korttikoulutuksiin löydät Hyrian sivuilta.


Korttikoulutuksia järjestävät mm. eri hankkeet, kansalaisopistot ja oppilaitokset.


Tästä näet, minkälaisia korttikoulutuksia ja muita kursseja Jedu järjestää.