Olen ja elän. Omalla paikallani.
Itsenäiseen elämään -erityislinja

Linja on itsenäistymiseen valmentava kansanopistolinja, jossa painottuvat elämänhallintaa ja asumista tukevat opinnot. Toimintaa ohjaavia arvoja ovat yhdenvertaisuus, turvallisuus, yksilöllisyys ja joustavuus.

Erityislinja on tarkoitettu nuorille ja aikuisille kehitysvammaisille, jotka ovat suorittaneet peruskoulun 
yksilöllisen opetussuunnitelman mukaan. Linjalla opiskellaan 1-4 vuotta.

Opetussuunnitelmassa painottuvat itsenäisen elämän perustaidot kuten ravitsemus ja ruuanlaitto, puhtaanapito, terveys ja puhtaus, yhteiskuntatieto, rahankäyttö ja asiointi, vuorovaikutustaidot ja vapaa-aika. 

Jokaiselle opiskelijalle järjestetään hänen kykyjensä ja toiveidensa mukaisia työharjoittelutehtäviä. Työharjoittelu tapahtuu Opiston alueella tai sen välittömässä läheisyydessä lukuvuoden aikana viikoittain.Työharjoittelun aikana kartoitetaan opiskelijan valmiuksia ammatinvalintaa ja jatko-opintoja/työtä ajatellen.

Opinnoissa painotetaan tekemällä oppimista ja kokemuksellisuutta. Oppimis - ja ohjaustilanteet pyritään toteuttamaan erilaisissa arjen tilanteissa. Opintoretket, asiointireissut sekä tapahtumien järjestäminen ja niihin osallistuminen tekevät opiskelusta käytännönläheistä.  
 
Opiskelu tapahtuu henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskevan suunnitelman (HOJKS) mukaan. Yksilöllisessä opiskelusuunnitelmassa huomioidaan opiskelijoiden vahvuudet ja tuetaan niiden kehittymistä ammatillisia jatko-opintoja kohti, ja/tai itsenäistä elämää.

Ohjattu asuminen

Erityislinjan opiskelijoiden asuntona on opiston pihapiirissä oleva asuntola, Erkantupa. Linjan ohjaajat työskentelevät Erkantuvassa päivittäin klo 7-22. He ohjaavat ja avustavat asumiseen liittyvissä taidoissa, siivouksessa, vaatehuollossa, ruoanlaitossa ja pesuissa. Iltaisin opistolla on mahdollisuus osallistua monipuoliseen ohjattuun toimintaan. Opiskelijoiden käytössä on kuntosali, atk-luokat ja vapaa-ajantilat. Erkantupa on opiskelijoiden "arkikoti” opiskeluviikon ajan.

Yhteisöllisyys

Opiskelijat ovat osa laajaa opistoyhteisöä. Opintojen aikana saadaan uusia ystäviä ja tutustutaan moniin ihmisiin opiston elävässä arjessa. Koko kampusalue läheltä ja kaukaa tulevine ihmisineen tarjoaa yhteisöllisyyttä joka kantaa pitkälle.

Kustannukset

Opiskelumaksu opiskelijalle on 450 € / kuukausi
(hinta lv.2016-2017, maksu tarkistetaan vuosittain). Laskennallinen opiskeluvuorokauden hinta on opiskelijalle n.23 €/vrk.
Maksu sisältää arkipäivisin päiväsaikaan tapahtuvan opetuksen ja ohjauksen sekä aamupalan, lounaan, päiväkahvin, päivällisen ja iltapalan.

Kotikunta ostaa opiskelijalle asumispalvelut
Lukuvuoden laskennallinen opiskeluvuorokauden hinta on 33,53 €/vrk, ns. kuntaosuus (hinta lv.2016-2017, maksu tarkistetaan vuosittain). Koko lukuvuoden kuntaosuus on 5700 €, joka laskutetaan kahdessa erässä.
Kuntaosuus sisältää asumisen ja asumisen ohjauksen, vapaa-ajan ohjauksen, asiointipalveluja, sekä opetussuunnitelmaan sisältyvät kuljetukset ja retket.
  
Opiskelijan maksama opiskelumaksu ja kunnan maksama kuntaosuus yhdessä sisältävät asumisen, ruokailut, opetuksen ja ohjauksen sekä retket.

Opiskeluviikko

Alkaa maanantaisin klo 10.00 ja päättyy perjantaisin klo 14.00. Viikonloput ovat vapaat.

Etuudet

Opintososiaalisista etuuksista ja kuntoutuksena saatavista etuuksista voi tiedustella Kelan paikallistoimistosta.

Haku 
Itsenäiseen elämään -erityislinjan opintoja ei järjestetä Raudaskylän Kristillisellä Opistolla lv. 2017-2018. Mikäli opinnot erityislinjalla kiinnostavat tulevaisuudessa, toivomme yhteydenottoja Jukka-rehtorille p. 050-344 2796 tai jukka.hautala@rko.fi


Valinta

Opiskelijavalinnat tehdään hakemuksien ja valintaleirin perusteella.

Tiedustelut

Rehori jukka.hautala@rko.fi
050-344 2796
 

Seuraa meitä facebookissa!
 

 

Opiskelijan tarina 

"Kuulin palveluohjaajaltani Raudaskylän erityislinjasta. Hän kertoi, että täällä on tällainen opintolinja. Ajattelin, että voisin hakea erityislinjalle, jotta saan uusia valmiuksia muuttaessani joskus omaan kotiin. Opiskelu on sujunut hyvin, ainakin tähän mennessä. Olen opiskellut siivousta, ruoanlaittoa, äidinkieltä ja matematiikkaa sekä monia muita asioita. Erityislinjalla on ollut kivointa se, että täällä on mukava henkilökunta ja opiskeluilmapiiri on hyvä. Opiskeluryhmässä on kivoja opiskelukavereita. Kaikkien kanssa tulee toimeen. Olen saanut monta uutta ystävää.” Mia, opiskelija


Erityislinjan tekemiä videoanimaatioita keväällä 2013: 
 
 
 
 

TallennaTallennaTallenna